Protokol, yalnızca Yuvacık Barajı havzasına yönelik bir çalışma değil gelecekte iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yönelik yerel, ulusal ve uluslararası projelerin temelini oluşturacak geniş kapsamlı bir araştırma sürecinin başlangıcını simgeliyor. Protokol töreninde konuşan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, iklim değişikliğinin Kocaeli ve Türkiye üzerindeki etkilerine dikkat çekerek 2024 yılının bölge için son derece kurak geçtiğini belirterek, “Son Mayıs ayından bugüne kadar Kocaeli kayda değer bir yağış almadı. Son 50-60 yılın en kurak, en sıcak günlerini yaşadık. Kocaeli’nin su ihtiyacını karşılayan bir birim olarak su kaynaklarımızı en iyi şekilde yönetmek ve alternatif çözümler üretmek zorundayız.” dedi. Gebze Teknik Üniversitesi ile bugüne kadar verimli iş birliklerine imza attıklarını vurgulayan Sağlık, bu protokolün gelecekteki çalışmaların yönünü belirleyeceğinin altını çizerek, “Yuvacık Barajı’na özel olarak başlatılacak bu çalışma, üniversitemizin bilgi birikimi ve bizim saha deneyimimizle şekillenecek. Akredite laboratuvarlarımızı akademisyenlerimizin hizmetine sunacağız. Ayrıca bu iş birliği ulusal ve uluslararası projelere de zemin hazırlayacak.” Diye konuştu.
MANTAR, “SOMUT SONUÇLARA DÖNÜŞTÜRECEK BİR ADIM”
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ise yaptığı açıklamada üniversitenin araştırma altyapısının ve çevre mühendisliği bölümünün gücüne dikkat çekti. İSU ile yapılan bu protokolün sistematik bir iş birliği modeli oluşturacağını belirten Mantar, şöyle konuştu, “Gebze Teknik Üniversitesi olarak Türkiye’nin en iddialı üniversitelerinden biriyiz. Bu protokol, ortak AR-GE çalışmalarını akademik boyuttan çıkararak Kocaeli, Türkiye ve dünya genelinde somut sonuçlara dönüştürecek bir adım. Üniversitemizin akademik gücü ve İSU’nun saha deneyimi ile etkili çözümler geliştireceğiz. Ortak başarılarımızı hep birlikte kutlayacağımız günler göreceğiz.”
PROJE ÇÖZÜM GELİŞTİRECEK
Protokol kapsamında yürütülecek çalışmalarda, Yuvacık Barajı havzasında iklim değişikliğinin etkilerini bilimsel veriler ışığında değerlendirip alternatif uyum yöntemleri geliştirmeyi hedefleniyor. İSU ve Gebze Teknik Üniversitesi, çevre mühendisliğinden su yönetimine kadar birçok alanda birlikte AR-GE projeleri yürüterek hem yerel hem de küresel ölçekte etkili çözümler geliştirmeyi amaçlanıyor. Bu iş birliği, Kocaeli’nin su yönetimi alanında sürdürülebilir çözümler üreterek iklim değişikliğiyle mücadelesine örnek bir katkı sunacak.