İnternet, sosyal medya, çevrimiçi olmak, ulaşılabilir olmak, web sitesi ile vitrine çıkmak, bu mecralar üzerinden hayatın her alanında, günün her anı kişisel veya kurumsal olarak topluma kendini tanıtmak veya tanıtmaya çalışmak… Her geçen gün dijitalleşen, otomatikleşen dünya bir taraftan robota dayalı çözümler ile gerek iş sahaları, gerek istihdamı daraltıyor gözükse de beraberinde yeni iş fırsatlarını da, üstelik dönemsel ek fırsatlar ile beraberinde getiriyor, değerlendirebilmek kaydıyla. Girişimci Orhan Durmazpınar; Anadolu Üniversitesi’nde halkla ilişkiler ve reklamcılık, aynı üniversitenin iktisat fakültesinde kamu yönetimi okudu. Gebze Teknik Üniversitesi’nde bilgi işlem sorumlusu olarak çalıştı.
BİLGİ İŞLEM SORUMLUSU OLARAK ÇALIŞTI
İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde bilgi işlem sorumlusu ve ÖSYM sınav koordinatörlüğü, aynı üniversitede vekâleten Bilgi İşlem Daire Başkanlığı görevlerini üstlendi. Orhan Durmazpınar emekliliği sonrası gerek üniversite tahsili gerekse iş deneyiminin getirdiği birikimle hayalindeki kendi işi ve girişimciliğe bir süre önce kurduğu Vektörel Medya Bilişim ile adım attı. Vektörel Medya içinde bulunduğumuz yerel seçimde belediye başkanlığı, meclis üyeliği ve muhtarlığa aday olanların da çözüm ortağı olmaya aday. Uzun yıllar üniversitelerde girişimcilik konusuyla ilgili iş ve saha tecrübesi edindikten sonra sektöre o deneyimin getirdiği avantajla bu sefer girişimci olarak giren Durmazpınar, hizmet konusunun önemine dair şunları kaydetti:
MAĞAZALAR, KAPALIYKEN BİLE AÇIK!
“İnternet ortamında neredeyse 7/24 çevrimiçi veya en azından ulaşılabilir haldeyiz ve bu durum işletmeler için de çok farklı değil. Gittikçe dijitalleşen dünyamızda çevrimiçi varlık küçük ve büyük işletmeler için vazgeçilmezler arasında yer alıyor. İnternet sayesinde işletmeler mağazaları kapalı olsa bile tüm gün ulaşılabilir olabiliyorlar. Günümüzde müşterilerin çoğu bir hizmet veya ürün satın almadan önce ya da markayı tanımak için internette araştırma yapıyor. Çevrimiçi varlık oluşturmanın en kolay yolu, işletmenizin internetteki yüzü olacak bir kurumsal web sitesi, E-Ticaret sitesi veya Sosyal medya kurmaktır.
WEB SİTESİ KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Kullanması kolay, görsel açıdan tatmin edici, ziyaretçilerin ihtiyaçları olan bilgiye kolayca ulaşmalarını sağlayan bir web sitesine sahip olmak küçük işletmeler için oldukça önemli; çevrimiçi varlığınızın markanızın bir uzantısı olduğunu da unutmamanız lazım. Bu nedenle sitenizin görünümü, tarzı, kelime kullanımı ve hissi işletmenizin vermesini istediğiniz mesajla uyumlu olmalı. Bütün bunlar kafa karıştırıcı ve zor gibi görünse de önceden plan yapıp web sitenizden ne istediğinize karar verirseniz, web siteniz karmaşık olmaktan çıkacaktır. Web sayfası tasarımında ve kodlamasında ayrıca web sunucu ve mail sunucu seçiminde maalesef bu işin içinden gelmeyen ya da çok az bilgisi olan kişilerin firmalara web sitesi hazırlaması sonucunda firmaların birçok sorunla karşılaşmasına neden olmaktadır. Sonuçta Bir web tasarım ve yazılımcı ile çalışmaya karar verseniz de süreci kolay bir şekilde atlatabilmek için aklınızda bulundurmanız gereken bir kaç kilit nokta var” dedi.
Antalya ve İstanbul’da da
kişi ve kurumlara hizmet üretti
Vektörel Medya ağırlıklı olarak iş dünyasına;
· Data Center - Veri Merkezi,
· Uygulama & Yazılım,
· Marka Yönetim Danışmanlığı,
· Kurumsal Web Sitesi,
· E-Ticaret Sitesi,
· Sosyal Medya Danışmanlığı ve Yönetimi,
· SEO Google Optimizasyonu,
· Mobil Uyumlu E-Ticaret Platformu,
· Grafik Tasarım,
· İçerik Oluşturma,
· Logo Tasarım,
· Kurumsal Kimlik Tasarımı,
· Katolog & E-Katolog Tasarımı
Alanlarında 100’ün üzerinde firmaya hizmet üretti.
Vektörel Medya’nın referansları arasında Antalya Muratpaşa’da Arıgüzel Law Hukuk Danışmanlık (https://www.fadimeariguzel.av.tr), Gebze’deki Hay Elektrik (hayelektrik.com), Darıca’daki Özel Çınar Dent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği (https://www.ozelcinardent.com) Gebze Mag Harita Mühendisliği (https://www.gebzeharita.com) Gebze’de kurulu Sırdaş Lojistik (https://www.sirdaslojistik.com) gibi firmalar da yer alıyor.
Yerel seçimde adaylar içinde çok önemli
Yerel seçim sürecine atıfla içinde yer aldığı sektörün geçici zamanla dahi olsa ilave bir iş üretimi alternatifine fırsatı edindiğini belirten Orhan Durmazpınar; belediye başkanlığı, meclis üyeliği ve muhtarlığa aday olanların da seçmene ulaşmasının yolunun veya yollarından birinin ama en önemlisinin, web siteleri olduğunu kaydetti.
Ama nasıl ve niçin: “Özellikle Gebze bölgesindeki ilçelerde bu makamlara aday olanların neredeyse tamamına yakını Facebook dâhil olmak üzere kurulumu ve kullanımı basit sosyal medya sayfalarını tercih ediyor. Yaşı geçkin adaylarda ağırlıklı tercih Facebook olurken yaşı daha genç adaylarında ağırlıklı tercihi ise göz kararıyla, instagram. Gerekli ama bu platformların hepsini kullanıyor olmak dahi, yetersiz. Çünkü o kadar yaygın kullanılıyor ki o mecralardan yapılan paylaşımlar, paylaşım kalabalığı içinde kaybolurken gözden kaçan bir diğer detay, imla kurallarına uyumsuzluk ile birlikte ne anlatılmak istendiğinin anlaşılmadığı cümlelerden oluyor.
O sayfalarda adayın seçmen tarafından en çok merak edilen özellikleri, özgeçmişine dair bilgi, ihmal ediliyor. Önemli bir eksiklik. Hâlbuki vitrin, çok önemli. Ve ama web sitesi, ama sosyal medya üzerinden propaganda firmaların yanı sıra adaylar içinde profesyonel destek almaları gereken bir mecra. Adayın kendisine ait bir web sitesi kurup, tüm çalışmalarını buradaki siteden, bir haber sitesi ehemmiyetiyle duyurup sosyal medya paylaşımlarında ise web sitesindeki çalışmasının linkini kullansa, çok daha iyi bir izlenim bırakacağı muhakkaktır. Kurucusu olduğum Vektörel Medya Danışmanlığı sektöründe bu eksiği de giderecek donanım ve deneyime sahiptir.
Kimdir?
1970 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise tahsilini Erzurum’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım (2014) ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi (2020) mezunu. Anadolu Üniversitesi Adalet Bölümü ön lisans öğrencisi. 1996 – 2012 yıllarında Gebze Teknik Üniversitesi, 2012 - 2023 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde çalıştı. TS EN ISO 9001 kalite yönetim sistemi, autocad ve adobe grafik ve tasarım, internetin bilinçli kullanımı, internette güvenlik, etkileşimli içerik nasıl hazırlanır, protokol kuralları, insan hakları, dijital ortamda bilgi gibi alanıyla ilgili çok konuda eğitim seminerlerine katılıp sertifika edindi. Evli ve iki çocuk babası.
Uzun vadeli hedefler de göz önünde tutulmalı
Durmazpınar; dijital varlık oluşturmaya başlarken göz önünde bulundurulması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:
1- Hedefleriniz açık ve iyi tanımlanmış olsun
İlk adımınız web sitenizin hedeflerini belirlemek olmalı. Web sitenizin amacı ne? Web sitenizle ne elde etmek istiyorsunuz? Örneğin, internetten satış yapmayı planlıyorsanız kuracağınız internet sitesi marka farkındalığını artırmak ve fiziksel mağazanızı tanıtmak için kuracağınız bir internet sitesinden farklı olacaktır. Uzun vadeli hedefleri de göz önünde bulundurmalısınız. Gelirinizi veya karlılığınızı mı artırmak istiyorsunuz? Veya müşteri memnuniyetinizi iyileştirmek mi? Hedeflerinizi belirledikten sonra diğer her şeyi bu doğrultuda planlamanız çok daha kolay olacaktır.
2- Hedef kitlenizi tanımlayın
İşletmenize kimi çekmek istediğinizi iyi düşünün; sık yapılan bir hata herkese hitap etmeye çalışmaktır. Kimi hedeflediğinizi bilmek, verdiğiniz mesajı ve genel web sitesi içeriğinizi düzenlemenize yardımcı olacaktır. Hedef kitlenizi belirledikten sonra enerjinizi ve paranızı bu kitleyle iletişim kurmak için harcayın. Onlara görmek ve duymak istedikleri şeyleri verin. Hedef kitlenize odaklanmak web sitenizin tarzını, stilini ve ihtiyaçlarını belirlemenize yardımcı olacaktır.
3- Tonunuzu belirleyin
Web siteniz potansiyel bir müşterinin markanızla ilk karşılaşması olabilir, bu nedenle müşterilerle iletişim kuracağınız tonu belirlemek çok önemli. Neyse ki kimse müşterilerinizi ve sektörünüzü sizin kadar iyi bilmiyor. Hedef kitlenizi ve onların ihtiyaçlarını düşünün. Web sitenizi ziyaret ettiklerinde ne hissetmelerini istiyorsunuz? Marka ve sektör varlığınızın altını çizen bilgilendirici ve profesyonel bir ton mu kullanmak istiyorsunuz, yoksa dükkânınızı veya kafenizi ziyaret etmek için heyecanlanmalarını sağlayacak bir ton mu? Aynı sözler farklı tonlarla pek çok farklı şekilde söylenebilir ve anlaşılabilir. Farklı farklı web sitesi tasarımları deneyin, değişik fontlar, düzenler ve başlıklar deneyin.
4- Web sitenizde yer almasını istediğiniz özellikleri sıralayın
Web sitenizin görünümü tabii ki çok önemli ama öncelikle işletmenizin ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmalısınız. Web sitenizin ne yapmasını istediğinize karar verin ve müşterilerinizin sitenizde ne yapmalarını istediğinizin açık olduğundan emin olun. Bu eğer kuaförseniz bir randevu alma tuşu, pazarlama danışmanlığı yapıyorsanız bülteninize kaydolabilecekleri bir yer veya müşterileri gelmeye teşvik etmek için dükkânınızdaki indirimli ürünleri gösterdiğiniz bir sayfa olabilir. İnternet üzerinden satış yapmıyor olsanız bile web siteniz fiziki işletmenizin tanınırlığını artıracaktır. Web sitenizin kilit özelliklerini belirledikten sonra sitenizin taslağını çıkarabilirsiniz.
5- İçerik ihtiyaçlarınızı belirleyin
Web sitenizin ne yapması gerektiğini zaten biliyorsunuz ama yapabileceğinden emin misiniz? Bir ziyaretçinin web siteniz hakkında ilk izleniminin oluşması sadece 50 milisaniye alıyor. Potansiyel müşterinizi web sitenizde tutmak için sadece o kadar zamanınız var. Bu nedenle işletmeniz hakkındaki her şeyi sitenize koymak iyi bir fikir gibi gözükse de içeriğinizi az ama öz tutmak çok daha iyi olacaktır. Web sitenizin içeriği ulaşılabilir ve açık olmalı.
Web sitenizin yapısına bakın ve içeriklerinizin taslağını çıkarın. Sitenizde mutlaka olması gereken içerikler nedir? Peki ya olması iyi olacak olanlar? İletişim bilgileriniz, adresiniz, ürün veya hizmet bilgileri ve fiyat en önemli bilgiler arasında olabilir. En önemlileri ana sayfanızda bulundurmaya dikkat edin. Örneğin pek çok e-ticaret sitesi farklı indirim ve ürünlere dikkat çekmek için ana sayfalarında değişen fotoğraflar bulundururlar, bu müşterileri site içerisinde yönlendirmelerine ve farklı ürünleri satmalarına yardımcı olur.
Her şeyi aynı anda yapmaya çalışmayın. Eğer bir blog yapacaksanız düzenli olarak güncellemeyi ihmal etmeyin – eğer yapamayacaksanız hiç blog koymamak daha iyi olabilir. Her işletmenin farklı içerik koyma ihtiyaçları olacaktır, sizinkileri belirleyip sitenizi ona göre tasarlamayı unutmayın.
Şimdi web sitenize nasıl başlamak konusunda daha iyi bir fikriniz olduğuna göre bir web tasarımcısı veya geliştiricisiyle plan yapmaya veya projeyi kendiniz üstlenmeye çekinmeden başlayabilirsiniz. Unutmayın, web sitesi kurmak karmaşık olmak zorunda değil!
Web Sitesi Tasarımı ve Geliştirme Süreci
Web sitesi tasarım ve geliştirme sürecinde birçok adım vardır. Başlangıç bilgilerinin toplanmasından, web sitenizin oluşturulmasına kadar ve nihayet web sitenizi güncel tutmaya kadar.
Süreç tasarımcıdan tasarımcıya değişir ancak temel bilgiler aynıdır.
1. Bilgi Toplama
2. Planlama
3. Tasarım
4. Gelişme
5. Test ve Teslim